ja till mig själv!"Vill du hjälpa mig med det här?"
"Ja."
"Utgång på lördag?!?!!!"
"Ja!"
"Vill du ses imorgon?"
"Ja!"
"Kan du hjälpa mig med min uppsats?"
"Javisst."
"Skulle du kunna hjälpa oss på lördag?"
"Självklart!"

Jaaaaa ja ja ja ja ja självklart javisst ja. Innan sa jag jämt ja, för jag vågade inte säga nej. Jag visste inte hur man sa nej. Jag trodde inte folk kunde ta ett nej. 

Tillslut var inget kul längre. Jag bara gjorde saker för att kände mig tvungen. Träffade folk för att vara till lags. Ville inte göra någon annan besviken eller ledsen. Så tillslut var det bara jag som var ledsen. Och förbannat trött.

Vad vill JAG? 
Svår fråga, eller hur?!!!!! 
Men tillslut når man en punkt. Jag gjorde det. Insåg att allt gick på tomgång. 
Började fråga mig själv: vad är värt i längden? Inte fan är det att se tillbaka på mitt liv, när jag är ca 80 år, och inse att jag gjort allt för andras skull. 
Så. Jävla. Ovärt. Liv.
Så jag började jobba med att hävda mig själv. Först och främst att lyssna på mig själv. Vill jag? Varför vill jag? Varför vill jag inte? Att säga ja är en aktiv handling. Att säga nej är också en aktiv handling. Du har alltid ett val. Det är okej att inte orka. Att inte ha lust. Att inte vilja. Det behövs inte några bättre förklaringar. Precis lika okej som det är ATT vilja, att ja lust, att säga ja.
 Och ärligt talat, vem vill umgås med någon som egentligen inte vill vara där? Jag skulle personligen aldrig vilja att någon umgicks med mig för att den inte vågade säga nej. Det handlar om att ge och ta. Och ärligt talat, världen går faktiskt inte under för att just DU inte kan sitta i kassan på Ica på lördag. Eller för att just du inte kommer på helgens fest. Och ligger hemma i soffan med en godispåse i ena handen och fjärrkontrollen i andra. Just bara för att du är trött. Ibland snurrar jorden faktiskt på lite skönare.

Tänker ofta på ett ordspråk som jag fick sagt till mig en gång för länge sen:
"Att säga ja till andra kan vara att säga nej till sig själv. Och att säga nej till andra kan vara att säga ja till sig själv."

1 Isabelle:

skriven

Så himla bra! Och sant. Och rätt!

2 ida:

skriven

Så jävla sant!!!! Bra skrivet :)

Kommentera här: