spring me sirIdag känns det som vårluft ute, hurra!! Det bästa med våren är att jag blir glad och pigg av ljuset. Det sämsta med våren är att jag får dåligt samvete om jag inte tar tillvara på den. *tough life* Så, nu ska jag lyfta min rumpa ur soffan och hoppas på att den styr mig ut i solen. Med tanke på att det är ca fem meter härifrån till min ytterdörr kan jag behöva ett lycka till, ty mycket kan hända på den lilla vägen. Tro mig.

du är inte ensam!

     
 


Ibland, speciellt om man mår dåligt, kan man känna sig ensammast i världen. Det här kan låta som en lögn men det är det inte: till 99% är jag säker på att du inte är ensam om att känna precis det du känner! En bra pusselbit på vägen för att kunna må bra är ofta att kunna läsa om eller få kontakt med andra i samma situation, eller med liknande erfarenheter. Ibland räcker det bara med att man plötsligt VET att man inte är ensam. Inte för att det tar bort smärtan, minskar själva problemet eller kan ändra något som hänt och varit, men oftast kan mörkret kännas lite mindre stort. Därför är det så himla bra att det finns organisationer och föreningar som jobbar för just detta, så här kommer några tips tips på bra länkar till dig som är drabbad, närstående eller bara nyfiken:
 
 • HJÄRNKOLL. Det här är en nationell kampanj som jobbar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa. Hur bra? Hemsidan är dessutom lättbegriplig och tydlig, lätt att klivka sig fram på och här finns både samlad information kring psykisk ohälsa samt en mängd med berättelser av människor, kända som okända, som drar sitt står till den fina stacken. Målet är att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. Min favorit!

http://www.hjarnkoll.se/
 
 • MIND är en ideell förening & organisation som arbetar för att främja den psykiska hälsan. Några frågor som de speciellt uppmärksammar är ungas psykiska hälsa, självmord och pyskisk hälsa i arbetslivet. Här finns även chattar och telefonlinjer som man kan vända sig till vid behov.

  http://www.mind.se
 
 • SHEDO (som står för Self Harm and Eating Disorders Organisation) som också är en ideell förening jobbar med att sprida information, skapa opinion och ge stöd kring psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteenden. Även här finns mycket bra information och även forum och länkar till bloggar som berör ämnet.

  http://shedo.se
 
 • FRISK & FRI. Riksföreningen mot ätstörningar som arbetar med att sprida information och genomföra aktiviteter för att stödja personer med ätstörningar och deras anhöriga, arbeta förebyggande inom området & påverka för bättre vård.

  http://friskfri.se


 • HAPPY ÅNGEST. En hemsida driven av två unga tjejer, Ida & Jessica, som själva beskriver det såhär på sin sida: 
  "För att det är viktigt såklart. För att ångest och annan psykisk ohälsa kan vara bland de vanligaste problemen bland såväl unga som gamla idag. Vi vet inte säkert men vi tror det i alla fall. Just därför har vi startat den här sajten. Vi vill berätta och vi vill få andra att våga berätta. Det är inte fult att prata om sin ångest, för genom att berätta kanske vi kan hjälpa oss själva och samtidigt hjälpa någon annan på vägen. Med denna sajt vill vi göra livet med ångest lite enklare och vi vill hjälpa till att ta bort tabut kring psykisk ohälsa."
  Heja!!

  http://www.happyangest.se

 • FÖRENINGEN STORASYSTER. Vänder sig till dem som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp.Här erbjuds stöd och gemenskap av personal och frivilliga volontärer som vissa själv har erfarenhet av sexuella övergrepp av olika slag. 

  http://www.foreningenstorasyster.se/wordpress/
 

Angående psykisk ohälsa.

Det här har varit konstiga dagar. Häromdagen fick jag den omtalade öl-nomineringen på facebook. Nog för att jag gillar att dricka öl, och ännu hellre vin, men tänkte att det kan jag göra när jag vill och hellre i trevligt sällskap och ännu hellre off kamera, så jag valde att ta tillfället i akt och lyfta ämnet psykisk ohälsa istället. 
 
 Aldrig i hela mitt liv trodde jag att det skulle bli så uppmärksammat som det nu blivit. En liten mobilvideo i sämsta kvaliteten. Max tio likes kanske från mina mest like-iga vänner på facebook. Men boom. Vilken respons jag fått. Det känns nästan absurt. 
Jag har blivit superglad, pga uppskattningen och engagemanget från människor. Välkända som okända. Äldre som yngre, män kvinnor hens och tonåringar. Jag har fått mail av folk, folk som tackar. Som berättar om hur dåligt de mått, eller mår, som berättar hur glada de blir av att någon vågar prata om det, som berättar hur rädda de är för att söka hjälp. Hur rädda de är för mörkret som lever i dem.
Jag har också blivit ledsen, pga det svart på vitt blivit så tydligt vilket BEHOV det finns hos människor. Behov av att våga prata om det, behov av att söka hjälp, behov av att få må bra. Det ultimata hade ju varit om videon bara passerat, som en i mängden, som en liten notis. Det hade varit ett tecken på att ämnet inte är tabubelagt, en del av vardagen.
 
Morgonen efter blev jag uppringd av Borås Tidning som hittat min film på facebook. Intervjun finns att läsa HÄR. <<<<<<<
 
Direkt dök det upp kommentarer om att "för ja mediciner är ju lösningen på alla problem". Den diskussionen tar jag gärna, i ett annat inlägg, men min filmsnutt handlar öht inte om att fokusera på eller hylla medicinering. Jag är mycket restrektivt inställd till tabletter, tror inte på endast medicinering som behandling. Men, RÄTT medicin i rätt dos i rätt syfte, i KOMBINATION med en bra behandling, det tror jag på. För det har hjälpt mig. Och många andra. Jag äter mina mediciner varje dag, för de hjälper mig i vardagen.
 
HÄR KAN NI SE FILMSNUTTEN. (pga jag fattar ej hur man klistrar in den i bloggen, är världens mest otekniska *sant!!*)
I klipper pratar jag om en asbra hemsida som heter HJÄRNKOLL. Väl värt ett besök!!!
 
Så, ja hej jag lider av psykisk ohälsa. Det är absolut inget konstigt med det. Jag är varken farligare eller konstigare än någon som inte har psykiska problem. Just nu är lidandet inte så stort pga att jag jobbat med det länge, och fått rätt hjälp. Jag är bara en i mängden. Det finns så många fler där ute. Och vi är precis lika kompatibla, coola, roliga, fina och härliga som alla andra. Och *good news*: som tur är finns det motpoler till allt. Finns det ohälsa finns det också psykisk hälsa att finna. Promise!! Sök den.