du är inte ensam!

     
 


Ibland, speciellt om man mår dåligt, kan man känna sig ensammast i världen. Det här kan låta som en lögn men det är det inte: till 99% är jag säker på att du inte är ensam om att känna precis det du känner! En bra pusselbit på vägen för att kunna må bra är ofta att kunna läsa om eller få kontakt med andra i samma situation, eller med liknande erfarenheter. Ibland räcker det bara med att man plötsligt VET att man inte är ensam. Inte för att det tar bort smärtan, minskar själva problemet eller kan ändra något som hänt och varit, men oftast kan mörkret kännas lite mindre stort. Därför är det så himla bra att det finns organisationer och föreningar som jobbar för just detta, så här kommer några tips tips på bra länkar till dig som är drabbad, närstående eller bara nyfiken:
 
 • HJÄRNKOLL. Det här är en nationell kampanj som jobbar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa. Hur bra? Hemsidan är dessutom lättbegriplig och tydlig, lätt att klivka sig fram på och här finns både samlad information kring psykisk ohälsa samt en mängd med berättelser av människor, kända som okända, som drar sitt står till den fina stacken. Målet är att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. Min favorit!

http://www.hjarnkoll.se/
 
 • MIND är en ideell förening & organisation som arbetar för att främja den psykiska hälsan. Några frågor som de speciellt uppmärksammar är ungas psykiska hälsa, självmord och pyskisk hälsa i arbetslivet. Här finns även chattar och telefonlinjer som man kan vända sig till vid behov.

  http://www.mind.se
 
 • SHEDO (som står för Self Harm and Eating Disorders Organisation) som också är en ideell förening jobbar med att sprida information, skapa opinion och ge stöd kring psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteenden. Även här finns mycket bra information och även forum och länkar till bloggar som berör ämnet.

  http://shedo.se
 
 • FRISK & FRI. Riksföreningen mot ätstörningar som arbetar med att sprida information och genomföra aktiviteter för att stödja personer med ätstörningar och deras anhöriga, arbeta förebyggande inom området & påverka för bättre vård.

  http://friskfri.se


 • HAPPY ÅNGEST. En hemsida driven av två unga tjejer, Ida & Jessica, som själva beskriver det såhär på sin sida: 
  "För att det är viktigt såklart. För att ångest och annan psykisk ohälsa kan vara bland de vanligaste problemen bland såväl unga som gamla idag. Vi vet inte säkert men vi tror det i alla fall. Just därför har vi startat den här sajten. Vi vill berätta och vi vill få andra att våga berätta. Det är inte fult att prata om sin ångest, för genom att berätta kanske vi kan hjälpa oss själva och samtidigt hjälpa någon annan på vägen. Med denna sajt vill vi göra livet med ångest lite enklare och vi vill hjälpa till att ta bort tabut kring psykisk ohälsa."
  Heja!!

  http://www.happyangest.se

 • FÖRENINGEN STORASYSTER. Vänder sig till dem som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp.Här erbjuds stöd och gemenskap av personal och frivilliga volontärer som vissa själv har erfarenhet av sexuella övergrepp av olika slag. 

  http://www.foreningenstorasyster.se/wordpress/
 
1 Hanna:

skriven

Tack för att du upplyser! Så himla viktigt :)

Kommentera här: